Veel gestelde vragen over kaas

Op het gebied van kaas zijn er een aantal vragen die vaker gesteld worden. In het overzicht hieronder vind u per onderwerp antwoord de meest gestelde vragen over kaas.

Vragen over gezondheid en voedingswaarden

Is kaas gezond?

Kaas is rijk aan belangrijke voedingsstoffen maar bevat daarnaast ook veel verzadigd vet en zout. Afhankelijk van hoeveel kaas u eet kunt u beoordelen of u het op een gezonde manier toepast in uw dieet. Eet u heel veel kaas? Dan is het verstandig om tussendoor eens te kiezen voor een kaas die laag in vet en zout is.

Welke kaas is gezond?

Eet u vaak kaas of kiest u het liefst voor de gezondste kaasjes? Kies dan voor kaasjes zoals Mozzarella, geitenkaas, Ricotta of blauwe kaas.

Zitten er koolhydraten in kaas?

Het aantal koolhydraten verschilt per kaassoort. Een gemiddelde kaas bevat ongeveer 1,3 gram koolhydraten per 100 gram. 

Hoeveel calorieën zitten er in kaas?

Net als het aantal koolhydraten is het aantal calorieën afhankelijk van de kaassoort. Een gemiddelde kaas bevat zo’n 402 calorieën per 100 gram.

Vragen over kaas en speciaal dieet

Is kaas zuivel?

Een zuivelproduct is een product waar melk in verwerkt is. Gezien het hoofdingrediënt van kaas melk is, is kaas dus een zuivelproduct.

Is kaas een schimmel?

Kaas is een zuivelproduct maar geen schimmel op zich. Kaas wordt vaak wel een levend product genoemd omdat er miljoenen bacteriën en vaak ook schimmels in leven.

Is kaas vegetarisch?

‘Normale’ kaas wordt gemaakt met het stremsel uit de maag van een kalf, waarvoor het kalf niet gedood wordt. Het stremsel is echter wel een bijproduct van de slacht van een kalf. Streng gezien is kaas dus niet vegetarisch, maar u bent vrij zelf te bepalen of standaard kaas vegetarisch is.

Is kaas glutenvrij?

Kaas is niet gemaakt van glutenbevattende granen en is daarmee in principe glutenvrij. Let op dat dit niet betekent dat iedere kaas glutenvrij is. Kaas kan in aanraking geweest zijn met glutenbevattende producten of er kan een kruidenmengsel aan de kaas zijn toegevoegd dat gluten bevat.

Kun je kaas nog eten als er schimmel op zit?

Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.

Is kaas halal?

Hierover lopen de opvattingen van Islamitische geleerden uiteen. Het stremsel (enzymen) dat in kaas verwerkt is, is afkomstig uit de maag van de kalf. Sommigen beweren dat een dermate klein gedeelte van de ingrediënten er niet voor kan zorgen dat een product haram is. Als alternatief kunt u kiezen voor vegetarische kaas waarbij geen gebruik is gemaakt van dierlijk stremsel.