Brokkelkaas

Brokkelkaas

Een echte brokkelkaas ligt tussen de 2 en 4 jaar op de houten planken in ons rijpingspakhuis. Het lange rijpingsproces zorgt ervoor dat de kaas pittig en pikant van smaak is, maar ook dat er zoutkristallen in veel van deze kazen zitten. De kaas is harder van structuur en zoals de naam al doet vermoeden, brokkelt de kaas. Geniet van de vol gerijpte brokkelkaas en bestel eenvoudig en veilig online op Hoogendoornkaas.nl.

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
2 producten
 1. Goudse brokkelkaas overjarig
  Waardering:
  94%

  Zeer pittige Goudse brokkelkaas. Minimaal 3 jaar gerijpt in ons eigen traditionele rijpingshuis. Heerlijk voor bij de borrel of gewoon lekker uit het vuistje. 

  Lees verder
  € 7,99
 2. Rotterdams Antiek
  Waardering:
  100%

  Karaktervolle extra overjarige kaas. Rotterdams Antiek is dé extra overjarige kaas die niet mag ontbreken op uw kaasplankje. Een echte Rotterdamse kaas met karakter.

  Lees verder
  € 4,85
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
2 producten
Lees meer Toon minder

Oud, Ouder, Oudst!

In vergelijking met jonge kaas, welke slechts vier weken heeft gerijpt, is brokkelkaas een zeer oude kaas. Hoe oud is dan brokkelkaas? Deze kazen hebben maar liefst 2 tot 4 jaar nodig om zijn karakteristieke smaak te krijgen. Sterk, nootachtig en pittig van smaak en voorzien van knapperige zoutkristallen.

Waarom brokkelt brokkelkaas?

Een ouder wordende kaas verliest zijn vocht en wordt daardoor droger. Aangezien droge kaas sneller brokkelt, is voor deze kaas na zijn lange rijpingsproces geen ontkomen aan. Ondanks dat de kaas brokkelt, zijn het wel fantastisch smaakvolle kazen. Het vochtverlies zorgt voor de bijzonder, sterke smaak en het ontstaan van zoutkristallen. Om deze reden bevatten veel oude kazen zoutkristallen. Door het zout dat van de rand naar het hart van de kaas trekt, ontwikkelt de kaas zijn lichtgele tot lichtbruine kleur.

Het bewaren van oude brokkelkaas

Hoe lang kan oude kaas bewaard worden? Net zoals bijna alle harde oude kazen kan oude brokkelkaas na opening zeker twee weken houdbaar blijven. Kijk, ruik en proef echter wel of de kaas nog goed is.

Online brokkelkaas kopen

De harde en brokkelige structuur van de kaas maakt deze kaas niet geschikt om als broodbeleg te gebruiken. Echter is brokkelkaas wel zeer goed te gebruiken om diverse gerechten te gratineren of als toevoeging op een kaasplankje. Nog lekkerder met een donker trappistenbier of een heerlijk glas rode wijn.

Uw favoriete brokkelkaas koopt u gemakkelijk en snel bij ons online. Onze Nederlandse kazen komen vers van het mes en versturen wij vacuümverpakt naar het gewenste afleveradres.