Bewaaradvies voor kaas

Om zo lang mogelijk te genieten van het door u bestelde stuk kaas, raden wij u aan het onderstaande advies op te volgen betreft kaas bewaren. Zo kunt u langer van de versheid van onze kazen genieten.

Kaas bewaren

De ene kaas is de andere niet, dus voor de verschillende kaassoorten geldt een eigen bewaaradvies. U kunt dit zuivelproduct grofweg in drie categorieën indelen: harde kazen, half harde kazen en zachte kazen.

Harde kazen

Onder harde kazen verstaan we onder andere blokken Pecorino Romano en Parmezaan. Deze harde kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopend kunt u harde kazen ongeveer 3 maanden in de koelkast bewaren. Wanneer de kazen geopend zijn kunt u ze nog ongeveer 2 weken bewaren in de koelkast. Het is wel van belang dat u de kaas goed inpakt in vetvrij kaaspapier.

Harde kaas invriezen

Hoewel het de structuur en de smaak van de harde kaas wel degelijk beïnvloed is het toch mogelijk om harde kazen in te vriezen. Een harde kaas kan in de vriezer tot wel 8 maanden goed blijven. Indien u ervoor kiest om harde kaas in te vriezen kunt u de kaas het beste raspen omdat de structuur op deze manier zo min mogelijk wordt aangetast bij het invriezen.

Half harde kazen

Wanneer we over half harde kazen spreken, hebben we het vaak over Nederlandse en Zwitserse kazen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Goudse kaas en Emmentaler. Wanneer er deze kazen ongeopend zijn kunnen deze tot ongeveer 2 maanden gekoeld bewaard worden. Na het openen kunnen de kazen ongeveer 2 weken bewaard worden in de koelkast, mits ze goed verpakt zijn in vetvrij kaaspapier.

Half harde kaas invriezen

Ook half harde kazen zijn in te vriezen, maar net als bij harde kazen geldt dat het invriezen de smaak en structuur beïnvloed. Half harde kazen kunnen in de vriezer 2 tot 8 maanden goed blijven. Daarbij geldt hoe zachter de kaas, hoe korter hij ingevroren kan worden.

Zachte kazen

Tot slot bestaan er ook nog zachte kazen. In deze categorie moet u denken aan bijvoorbeeld brie, mozzarella en feta. Deze kazen hebben in vergelijking met harde kazen en half harde kazen de kortste houdbaarheid. Dit heeft te maken met het vocht dat deze kazen hebben. In de originele verpakking kunnen deze kazen 1 tot 2 weken bewaard worden.

Zachte kaas invriezen

Het invriezen van zachte kazen raden wij af. Een zachte kaas hoort zacht te zijn en als hij ingevroren is geweest zal hij nooit meer zo zacht en smeuïg worden als hij hoort te zijn. Vries een zachte kaas niet in, maar eet hem de volgende dag nog op een toastje of een boterham.