Bewaaradvies voor kaas


Om er zeker van te zijn dat u zo lang mogelijk van uw bestelde kaas kunt genieten, raden wij u aan de volgende richtlijnen voor het bewaren van kaas in acht te nemen. Zo kunt u langer genieten van de versheid van onze kaas.

Kaas bewaren

Aangezien elke kaas anders is, hebben verschillende soorten kaas hun eigen bewaaradviezen. Deze zuivelproducten kunnen ruwweg in drie categorieën worden onderverdeeld: Harde kaas, halfharde kaas en zachte kaas.

Harde kaas

Harde kazen zijn onder meer Pecorino Romano en Parmezaanse blokken. Deze harde kazen zijn over het algemeen het langst houdbaar. Ongeopende harde kazen kunnen ongeveer 3 maanden in de koelkast worden bewaard. Eenmaal geopend zijn de kazen in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar. Het is belangrijk dat u de kaas goed in vetvrij kaaspapier wikkelt, deze kunt u bij de kaasboer krijgen. Heeft u dit niet bij de hand, kies dan voor een bakje of kaasdoos. Plastic zorgt dat schimmels sneller kunnen groeien.

Invriezen van harde kaas

Hoewel invriezen de textuur en de smaak van harde kaas veranderd, is het mogelijk harde kaas in te vriezen. Een harde kaas kan tot 8 maanden in de diepvries worden bewaard. Als u besluit harde kazen in te vriezen, kunt u de kaas het beste raspen, op deze manier wordt de structuur tijdens het invriezen zo min mogelijk veranderd.

Halfharde kazen

Als we het over halfharde kazen hebben, bedoelen we vaak Nederlandse en Zwitserse kazen. Denk bijvoorbeeld aan een Goudse kaas en een Emmentaler. Ongeopend is de half harde kaas in de koelkast ongeveer 2 maanden houdbaar. Eenmaal geopend, kan de kaas ongeveer 2 weken in de koelkast worden bewaard, mits hij in vetvrij kaaspapier is gewikkeld. Of zoals hierboven al genoemd, in een kaasdoos.

Invriezen van halfharde kaas

Halfharde kazen kunnen ook worden ingevroren, maar net als bij harde kazen tast het invriezen de smaak en de textuur aan. Halfharde kazen kunnen 2 tot 8 maanden worden bewaard in de diepvries. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij kan worden ingevroren.