Alles wat je moet weten over parmezaanse kaas

Als jij een liefhebber bent van de Italiaanse keuken, heb je vast wel eens gehoord van Parmezaanse kaas, ofwel Parmigiano Reggiano. Deze harde, granige kaas is een ware smaaksensatie die de reputatie heeft een van de beste kazen ter wereld te zijn. Deze Italiaanse kaas is afkomstig uit de specifieke regio's Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna en Mantova. De naam 'Parmigiano Reggiano' is beschermd door de Europese wetgeving, wat betekent dat alleen kaas die in deze regio's wordt geproduceerd, de naam Parmezaanse kaas mag dragen.

Hoe wordt het gemaakt?

Het proces van het maken van Parmezaanse kaas is ambachtelijk en arbeidsintensief. Het begint allemaal met het melken van de koeien, tweemaal per dag. Deze verse, rauwe melk wordt gemengd met melk van de vorige avond en vervolgens verwarmd. Hier wordt natuurlijk kalfsleb en wei aan toegevoegd om het stollingsproces te starten. De wrongel die wordt gevormd, wordt gebroken en gekookt tot kleine korrels. Deze worden vervolgens in vormen geperst, gezouten en ten slotte jarenlang gerijpt. De minimum rijpingstijd is 12 maanden, maar de beste Parmezaanse kazen worden vaak veel langer gerijpt, soms wel tot 36 maanden of langer!

De smaak en het gebruik van Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas staat bekend om zijn diepe, complexe smaak. Je proeft noten, zout en umami, gecombineerd met een unieke textuur. Deze kaas is niet alleen heerlijk om zo te eten, maar ook om gerechten een extra smaak dimensie te geven. Een simpele pasta wordt een culinair hoogtepunt met een royale hoeveelheid geraspte parmezaanse kaas er overheen. Maar ook in risotto, soepen of op een kaasplankje komt de Parmezaanse kaas goed tot zijn recht. Probeer ook eens om de kaas te gebruiken in je salade of in een zelfgemaakte pesto!

Waarom is Parmezaanse kaas zo bijzonder?

Wat maakt Parmezaanse kaas zo speciaal? Het is een combinatie van factoren. De beschermde herkomst, de ambachtelijke productie, de lange rijpingstijd en de complexe smaak dragen allemaal bij aan het unieke karakter van deze kaas. Bovendien is Parmezaanse kaas rijk aan voedingsstoffen. Het bevat een hoge concentratie aan eiwitten, vitamine A, B2, B6, B12, fosfor, calcium en zink. Ondanks de sterke smaak, bevat het geen lactose, waardoor het ook geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie.

Onze parmezaanse kazen

Bij Hoogendoorn Kaas waarderen we de unieke kwaliteiten van de Parmezaanse kaas en bieden we alleen de beste selectie aan. Van jonge tot oude kazen, we hebben voor elk wat wils! Zo hebben wij in ons assortiment de enige echte Parmesan Reggiano, zowel in stuk als geraspt. Daarnaast hebben wij de Grana Padano in ons assortiment, dit is een perfect alternatief voor de Parmigiano Reggiano. 

Zin om je culinaire horizon te verbreden? Ga dan voor de unieke smaak van de Witte Truffel & Parmigiano Reggiano Crème. Geniet van de rijke smaakervaring die deze saus te bieden heeft. En vergeet niet: de beste Parmezaanse kaas vind je bij Hoogendoorn Kaas!

An error has happened during application run. See var/log/wp/error.log for details

Opmerkingen (0)

Schrijf een reactie