Salade met abdijkaas en vijgen

Een salade met heerlijke en bijzondere ingrediënten, die je het hele jaar door kan maken. Deze salade met abdijkaas en vijgen bevat alleen maar lekkere ingrediënten zoals cashewnoten, vijgen, cherrytomaatjes en rucola.

Salades zijn de perfecte start van de maaltijd, maar ook een heerlijk bijgerecht. Ze brengen meteen wat extra variatie aan het eten aan. Verder zijn salades natuurlijk ook gewoon heel makkelijk om te maken!

Traditioneel gemaakt in kloosters: abdijkaas

Heb je al eens abdijkaas geproefd? Abdijkaas, of ook wel trappistenkaas genoemd, is een op traditionele wijze in kloosters gemaakte kaas. Vaak zijn ze gemaakt op koemelk en hebben ze een lekker romige en milde smaak. Deze kaassoort is niet alleen lekker voor op een kaasplankje, maar ook ideaal voor deze salade!

In de dressing gebruiken we witte balsamicoazijn. Dat is een wat mildere, fruitige variant van normale balsamicoazijn. In de winkel vind je het ook onder de naam ‘condimento bianco’. Mocht je het niet kunnen kopen, gebruik dan appelazijn, of eventueel gewone witte wijnazijn.

Ingrediënten

Salade voor 4 personen:

 • 85 gram rucola
 • 1 Elstar appel
 • 250 gram cherrytomaat 
 • 250 gram abdijkaas
 • 100 gram gewelde vijgen
 • 100 gram ongezouten gebrande cashewnoten
 • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
 • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
 • 1 theelepel vloeibare honing
 • peper 
 • zout

Salade met abdijkaas en vijgen recept

Wil je graag zien hoe de salade gemaakt wordt? In deze video wordt de salade stap voor stap gemaakt. In de paragraaf na de video lees je het recept stap voor stap.

Salade met abdijkaas en vijgen maken

Stap 1: Rucola, appel en tomaat
Pak een slakom en doe daarin 85 gram rucola sla. Snij 1 ongeschilde Elstar appel in stukjes. Halveer 250 gram cherrytomaatjes. Voeg de appel en de tomaatjes toe aan de kom.

Stap 2: Abdijkaas toevoegen
Haal de korst van 250 gram abdijkaas. Snij de kaas in kleine blokjes en voeg die toe aan de kom.

Stap 3: Gewelde vijgen erbij
Halveer 100 gram gewelde vijgen en snij ze dan in plakjes. Voeg de vijgen toe aan de kom.

Stap 4: Cashewnoten
Voeg tenslotte 100 gram ongezouten gebrande cashewnoten toe.

Stap 5: Dressing maken
Pak een klein kommetje en doe daarin 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte balsamicoazijn, 1 theelepel vloeibare honing en naar smaak wat peper en zout. Klop het door elkaar met een vork.

Stap 6: Mengen
Giet de dressing over de salade. Schep alle ingrediënten dan voorzichtig door elkaar.

Variatietips

Wil je wat variatie aanbrengen in deze salade? Dat kan natuurlijk! Vervang bijvoorbeeld de gewelde vijgen door gedroogde dadels of pruimen. Kies voor een andere milde kaassoort, zoals jong belegen.  Of voeg pitloze rode druiven toe. Wat je maar wilt, het kan bijna niet mis gaan!

An error has happened during application run. See var/log/wp/error.log for details

Opmerkingen (1)

Schrijf een reactie